Domácí péče ze zdravotně sociálního hlediska - Urbanová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se podrobněji zbývala organizacemi, které poskytují klientovi pouze zdravotní domácí službu, je to zvláštní forma zdravotní péče poskytované pacientovi v jeho domově a je hrazená státem v rámci veřejného zdravotního pojištění. Během návštěvy kvalifikované sestry pacienta ošetřují nebo rehabilitují. Jednotlivé úkony jsou prováděny podle indikace ošetřujícího lékaře, který si tuto formu zdravotní péče vyžádal. Přestože se jedná o zdravotní službu, je zde patrný i vliv sociální, kdy je ovlivňován pacient i jeho vztahy s okolím. V současné době u nás působí celá řada státních i nestátních agentur, které tyto služby zajišťují. V první teoretické části je pozornost věnována hostorii domácí péče, vymezení základních pojmů a podrboný popis činností agentur. Pozornost je dále věnována klientům, kterým byla služba indikována, jejich zdravotnímu stavu a sociálním vztahům s okolím. V praktické části jsou uváděna data získaná z vlastního výzkumu. Výzkum byl prováděn kvantitativní metodou s technikami řízenéh rozhovoru a sekundární analýzou dat u souboru vybraných pacientů, žijících na severním Plzeňsku a agentur působících v tomto regionu. Cílem práce je zhodnocení sociálního vlivu domácí péče během jejího poskytování pacientovi a poukázat na nejčastější diagnózy, pro kteé byla indikována.
Home care from a health social point of view
Keywords: domácí péče; agentury; bércové vředy; osamělí klienti; sociální vztahy; home care; agencies; calf-ulcers; lomely clients; social relations