Střevní paraziti telat ve venkovním odchovu - Hrdličková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2009)
V roce 2008 (jaro, léto, podzim) jsme ve vybraném zemědělském družstvu v nepravidelných intervalech odebírali vzorky výkalů telat přímo z rekta pro parazitologické vyšetření. Celkem bylo vyšetřeno 57 vzorků od 48 telat. Vyšetření byla prováděna flotačně-centrifugační metodou dle Sheathera. V pozitivních vzorcích byly zaznamenány oocysty Eimeria sp., které se nejčastěji vyskytovaly v 7.-9. týdnu věku telat, a oocysty Cryptosporidium sp., které byly nalezeny u mladších i starších telat. V tuhých výkalech, slabém, středním a silném průjmu jsme zjistili Eimeria sp., v tuhých výkalech a slabém průjmu Cryptosporidium sp. Výskyt parazitů byl nejčastěji diagnostikován v nízké intenzitě infekcí. Ze srovnání vyplynulo, že celkový výskyt parazitů ve stejném sledovaném období (kromě zimního období) byl nižší ve venkovních individuálních boxech nežli u ustájených telat.
Gut parasites of calves kept outdoor
Keywords: Cryprosporidium sp.; Eimeria sp.; telata; Cryptosporidium sp.; Eimeria sp.; calves