Názory na vybrané přístupy Alternativní medicíny u studentů JU - Pechová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Už jenom samotný termín Alternativní medicíny je těžké vymezit. Je složité říci, které přístupy sem zařadit a které ne. Tato problematika má své zájemce i zaryté odpůrce. Setkáváme se s ní v běžném životě stále častěji a je jenom na samotných lidech, zda dají přednost tomuto způsobu léčby, anebo oficiální medicíně. Dle některých bychom měli věřit oběma, anebo žádné. Cílem předkládané bakalářské práce bylo popsat pár vybraných přístupů alternativní medicíny. Stejně tak jako alternativní medicínu samotnou. Dále ověřit hypotézu, která se týká větší kritičnosti studentů zdravotnických oborů vůči alternativní medicíně. Jiným předpokladem byla znalost alespoň jedné metody u studentů Jihočeské univerzity. Dotazníkové šetření bylo provedeno v období od konce března do necelé poloviny dubna. Soubor obsahoval data od 190 respondentů. Výzkumný soubor se skládal ze studentů Zdravotně-sociální, Pedagogické a Ekonomické fakulty. Další respondenti byli sjednoceni pod Ostatní. Vyhodnocení dotazníkového šetření ukázalo, že studenti zdravotnických oborů nejsou vůči alternativní medicíně tak kritičtí, jak jsem předpokládala. Dále se potvrdila hypotéza, která tvrdí, že studenti znají alespoň jednu metodu Alternativní medicíny.
Opinions of the students of the South Bohemia university about selected methods of the Alternative medicine
Keywords: Alternativní medicína; Oficiální medicína; názory; metody; Alternative medicine; Oficial medicine; opinions; methods