Kolísání konjugačních typů - korpusová a dotazníková studie - Dušáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Český konjugační systém je charakteristický relativní nestabilitou jednotlivých konjugačních paradigmat. Cílem diplomové práce je prozkoumat na jedné straně systematický přechod sloves jedné třídy k třídě jiné a na druhé straně prozkoumat kolísání určitých sloves mezi jednotlivými vzory, určit aktuálnost těchto přechodů a kolísání a také určit směr přechodu, tj. identifikovat častěji užívané paradigma pro každý přechod a kolísání. Jde tedy de facto o výzkum stability verbální konjugace s cílem identifikovat (v jistém smyslu) silnější nebo dominantnější paradigmata. Klasickým příkladem přechodu je migrace sloves I. třídy typu mazat do V. třídy typu dělat, klasickým příkladem kolísání je II. třída, v níž mají jednotlivá slovesa tendenci kolísat mezi jednotlivými vzory. Ani kolísání ani přechod se nedějí ve stejné míře ve všech morfologických tvarech: cílem práce je tedy identifikovat tyto tvary a určit tak míru a frekvenci kolísání a přechodů v současném úzu, a to jak z korpusových dat (ČNK), tak z dat získaných dotazníkovým výzkumem. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V části teoretické nejprve pojednáme o verbálních kategoriích a třídění sloves na nich založených. Vedle klasického českého systému popisujeme i tzv. systém jednoho kmene (Townsend 2000, sekce 2.2), poté popíšeme jednotlivé třídy, vzory a v literatuře pojednané typy přechodů a kolísání existující pro český slovesný systém. Praktická část je dedikována ověřování popsaných tendencí. Metodologicky postupujeme po dvou liniích: na jedné straně samozřejmě využíváme data z ČNK, na druhé straně (vedeni snahou dosáhnout i na mluvený, ne pouze psaný jazyk, na němž je korpus SYN založen) autorka vypracovala dotazník, na nějž odpovědělo 85 mluvčích. Výsledky obou zkoumání se ve velké míře překrývají.
scillation within the Czech Verbal Conjugation
Keywords: slovesa; třídy; konjugace; paradigma; verbs; class; conjugation; paradigm