Postmodern Space in Contemporary British Fiction (Graham Swift) - Mykytyn, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se pokusí definovat prostor ve vybraných románech současného britského autora Grahama Swifta. Teoretická část práce nejprve nastíní společenskou, politickou a literární situaci 20. století a představí literární prostředky používané v moderní, postmoderní a současné britské literatuře. Dále se práce zabývá změnou vnímání prostoru, teorií postmoderního chronotopu a vedle Grahama Swifta jsou představeni i další nejvýznamnější autoři současné britské literatury. Jádrem práce je literárněvědná analýza prostoru a krajiny románů Země vod (1983) a Mimo tento svět (1988). Cílem práce je porovnání použití postmoderních prvků a analýza vlivu historie a krajiny na osud hrdinů vybraných románů.
Postmodern Space in Contemporary British Fiction (Graham Swift)
Keywords: postmodernismus; současná britská próza; Graham Swift; Země vod; Mimo tento svět; prostor; britská fikce; chronotop; postmodernism; Contemporary British fiction; Graham Swift; Waterland; Out of This World; space; British fiction; chronotope