Ověření vlivu přídavku ostropestřce mariánského (Silybum marianum L.) ve výživě dojnic v rané laktaci - Nováková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá ověřením vlivu přídavku expeleru ostropestřce mariánského (Silybum marianum L.) na zdravotní stav dojnic v období přípravy na porod, zlepšení průběhu kritického období v rané fázi laktace a omezení výskytu poporodních onemocnění ve vybraném chovu dojnic českého strakatého plemene.
The verification of the influence of Silybum marianum supplement in the diet of dairy cattle during early lactation
Keywords: Výživa dojnic; příprava na porod; ketóza; ostropestřec mariánský; jaterní parenchym; Silybum marianum; dairy cattle; preparation for delivery; ketosis; hepatic parenchyma