Produktivita práce v podniku s ohledem na reálný hospodářský cyklus - Havlová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce diplomové práce je provést analýzu produktivity práce s aspektem na fáze vývoje reálného hospodářského cyklu. V práci je důležité zhodnocení možností měření produktivity práce a také odůvodnění faktorů, které ovlivňují v období krize a v období prosperity efektivnost využívání výrobního faktoru práce. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí - teoretická a praktická. Teoretická část pojednává o problematice produktivity práce, ekonomického růstu a vzájemné provázanosti na základě odborné literatury. Praktická část pojednává o vývoji trhu, pojistného trhu a předepsaného pojistného, které je nezbytnou součástí oboru pojišťovnictví. Dále se zabývá produktivitou práce a zamyšlením se nad provizemi pracovníků. Pojednává o vybraném podniku Generali pojišťovně, a. s. jako celku, ale také dochází k vyčlenění konkrétní skupiny, kde byla zkoumána problematika produktivity práce a aktivity. Pro podrobnější představu zmíněných ukazatelů byli vybráni zástupci jednotlivých pozic v konkrétní skupině, na kterých byli ukazatelé podrobně znázorněni. Po vyhodnocení ukazatelů byl vytvořen návrh pro zlepšení směřovaný vedení a manažerovi. Například zaměření se nejen na nováčky, ale především na stávající obchodníky, kteří odvedli pro společnost dobrou práci a vytváří podniku dobré jméno. Cestou lepší motivace a profesního rozvoje je navrženo smluvní zavázání nováčků na jednotlivé vázané pojišťovací zprostředkovatele, kteří by nejen učili nováčky, ale především by se sami zdokonalovali.
The labour productivity in the insurance company with regards to real business cycle
Keywords: Produktivita; produktivita práce; reálný hospodářský cyklus; provize; Productivity; labour productivity; real business cycle; commission