Motiv uzdravení v legendách poutních míst - Mádlová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá motivem uzdravení v rámci legend a příběhů poutních míst. Všímá si společných motivů a vlivu, který mají na vybraná poutní místa. První dvě kapitoly jsou stručným úvodem do problematiky poutnictví a definicí konkrétních pojmů. Třetí a čtvrtá kapitola jsou věnované motivu uzdravení. Ve třetí části je pozornost zaměřená na shrnutí společných motivů a promítnutí příběhu o uzdravení do poutních písní a architektury. V textu je také popis milostných předmětů, votivních darů a vody jako součásti poutních míst. Čtvrtá kapitola se zabývá vybranými poutními místy a tím, jak motiv uzdravení přispěl k jejich vzniku a rozkvětu.
The motive of healing in legends places of pilgrimage
Keywords: motiv uzdravení; legenda; poutnictví; poutní místa; The motive of healing; legend; pilgrimage; pilgrimage places