Realizace komunitního plánu sociálních služeb ve SO ORP Dačice - Marková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce na téma realizace komunitního plánování sociálních služeb na ORP Dačice je příspěvkem ke komunální politice, hodnotí z vnějšího pohledu snahu o zajištění optimální struktury sociálních služeb i služeb doplňkových. V teoretické části textu se věnuji historii komunitního plánování, metodám, které se používají v komunitním plánování a základním pojmům, které s tématem úzce souvisí, a to pojmu komunita a komunitní plánování. Cílem mé bakalářské práce je shrnout realizaci komunitního plánování sociálních služeb ORP Dačice. V další kapitole se snažím představit jednotlivé kroky k plánování rozvoje sociálních služeb šířeji. Zejména zde zmiňuji zásady, principy, cíle a východiska. Zmiňuji historický vývoj, nejen komunitního plánování na Dačicku, ale také historii plánování v Jihočeském kraji a jednotlivé etapy vývoje. V praktické části práce pak hodnotím realizaci a naplnění stanovených cílů komunitního plánu v SO ORP Dačice, jeho provázanost se střednědobým plánem sociálních služeb v Jihočeském kraji. Jako vhodnou metodu k zpracování této části jsem použila analýzu dokumentů. Podrobně jsem se věnovala podílu jednotlivých dotčených samospráv na samotném procesu plánování i jejich přístupu k financování sociálních služeb z obecních rozpočtů. Součástí této kapitoly jsou postřehy z praxe i z řízených rozhovorů se zástupci jednotlivých obcí o jejich povědomí o komunitním plánování a znalosti o potřebnosti,případně využívání konkrétních sociálních služeb v jejich obci. Výsledky této bakalářské práce můžou pomoci při sestavování dalšího akčního plánu na Dačicku, například jako soubor zpracovaných analýz v rozsahu poskytovaných služeb.
Implementation of community planning of social services of ORP Dačice
Keywords: Komunitní plán; komunita; sociální služby; Dačicko; samospráva; Community planning; community; social services; Dačicko; local government