Komparativní konstrukce ve španělštině s ohledem na akvizici struktur - Pohanková, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se věnuje komparativním konstrukcím ve španělštině. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. Teoretická část vysvětluje problematiku stupňování adjektiv a adverbií, rozlišuje třídy komparací ve španělštině (vyšší, nižší a stejná míra vlastnosti) a na příkladech znázorňuje jednotlivé konstrukce, jejich skladbu a funkci ve větě. Konstrukce jsou zde také probírány z pohledu významového, jelikož kromě významu srovnávacího mají i další vedlejší významy. V praktické části jsou pomocí studijního plánu Institutu Cervantes analyzovány jazykové úrovně a znalosti komparací na jednotlivých úrovních. Dle výsledků analýzy je vytvořen návrh anotačního systému pro komparativní konstrukce a také možné chyby v konstrukcích.
Comparative constructions in Spanish with regard to the acquisition of structures
Keywords: komparativní konstrukce; syntax; akvizice; žákovské korpusy; španělština; čeština; comparative construction; syntax; acquisition; learners corpora; Spanish; Czech