Poskytování zooterapie v nemocnici z pohledu pacientů a pacientek - Kymlová, Petra (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá tématem zooterapie poskytované v nemocnicích z pohledu pacientů a pacientek. Mapuje poskytování zooterapie v nemocnicích Jihočeského kraje a jejího přínosu pro pacienty. Teoretická část je věnována popisu zooterapie a základní terminologii, jsou zde uvedeny základy jejího vývoje, rozdělení podle druhu zvířete, metod a forem, možnosti využití a přínosu pro klienty. V poslední kapitole teoretické části jsou popsána specifika, která se vážou na poskytování zooterapie v nemocnici. Hlavním cílem bakalářské práce bylo zmapovat poskytování zooterapie jako podpůrné léčebné metody psychosociálního zdraví z pohledu pacientů a pacientek na lůžkových odděleních nemocnice. Pro dosažení tohoto cíle byly sestaveny dvě hlavní výzkumné otázky. Zvolen byl kvalitativní výzkum, dále byla využita metoda dotazování a technika polostrukturovaných rozhovorů. Pro tyto rozhovory byly určeny dva výzkumné soubory. První výzkumný soubor je tvořen pacienti dlouhodobě hospitalizovanými na lůžkových odděleních nemocnic v Jihočeském kraji, kteří se minimálně jednou zúčastnili zooterapie v nemocnici. Druhý výzkumný soubor byl tvořen pracovníky, kteří se podíleli na zajišťování poskytování zooterapie. Výsledky byly zpracovány pomocí otevřeného kódování. Z výzkumu vyplynulo, že je zooterapie pacienty velmi vítaná a je pro ně přínosná zejména tím, že pacientům poskytuje vhodné přerušení nemocniční rutiny a kvalitní trávení volného času. Zooterapie dále zlepšuje náladu, umožňuje sociální kontakt a je pro pacienty motivačním prvkem. Výzkum také ukázal, že možnosti zooterapeutických týmů mohou být v současných podmínkách České republiky omezené (například časově, finančně, kapacitně), proto nedochází k využití veškerého potenciálu, který by zooterapie pro pacienty mohla mít. Tato práce může posloužit nejen široké veřejnosti, která má o téma zooterapie zájem, ale i zooterapeutům, kteří se zajímají o poskytování zooterapie v nemocnicích, nebo by chtěli získat na zooterapii náhled ze strany pacientů a pacientek.
Providing Animal Assisted Therapy in the Hospital from the View of Patients
Keywords: Zooterapie; Felinoterapie; Canisterapie; Nemocnice; Pacient; Zootherapy; Dog Assisted Therapy; Cat Assisted Therapy; Hospital; Patient