Rozdíl vývojového stupně pubescenta a dospělého při aplikaci učení prožitkem. - Čada, Jakub (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá porovnáním rozdílů vývojových zvláštností mezi dospívajícím jedincem, (pubescentem) a dospělým jedincem při aplikaci učení prožitkem (zážitková pedagogika). Popsané rozdíly jsou vztaženy k principům zážitkové pedagogiky. Cílem práce je podat základní představu o výhodách, ale i rizicích užití zážitkových metod u jedinců obou vývojových stupňů. První kapitola pojednává o učení prožitkem se zaměřením na obecně platné cíle a principy. Druhá kapitola se zabývá obdobím dospívajícího jedince (pubescenta). Zaměřuje se na rozvoj osobnosti, poznávací procesy, identitu, socializaci, prožívání, vrstevnickou skupinu. Třetí kapitola se zabývá stejnými vývojovými aspekty u dospělých. V poslední kapitole jsou uvedeny rozdíly ve vývojovém stupni obou období v aplikaci na zážitkovou pedagogiku.
The difference of a stage of development of a pubescent and an adult with application of the experential education.
Keywords: prožitek; zážitková pedagogika; vývojový stupeň; pubescent; dospívající jedinec; vrstevnická skupina; dospělost; rozvoj osobnosti; flow; komfortní zóna; dobrovolnost; experience; experiential learning; stage of development; pubescent; teenage individual; peer group; maturity; personality development; flow; comfort zone; voluntariness