"Hliník se odstěhoval do Humpolce". Fenomén kultovního filmu (nejen) v českém prostředí. - Trubka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá fenoménem kultovního filmu, jeho teoretickým vymezením, jeho historií od jeho počátku do současnosti, v zahraničním i českém prostředí. Dalšími tematickými okruhy jsou možné kategorie kultovních filmů, vybraní kultovní tvůrci, fanouškovské aktivity, které jsou podstatné pro nabytí kultovního statusu díla. Záměrem práce je reflektovat fenomén kultovního filmu a analyzovat vybrané české filmy: Marečku, podejte mi pero!, Pelíšky a Kouř za cílem zjistit, zdali tato díla splňují kritéria kultovního filmu dle charakteristik vybraných teoretiků. Výsledná analýza potvrdí či vyvrátí moji hypotézu a ukáže, zdali v českém prostředí není užití pojmu kultovní film nahodilé a má své podložení.
"Hliník moved to Humpolec". Cult film (not only) in the Czech context.
Keywords: film; zahraniční film; český film; kultovní film; dějiny filmu; recepční estetika; kult; filmová teorie; camp; mainstream; popkultura; Film; foreign film; Czech film; cult film; film history; receptionist aesthetics; cult; film theory; camp; mainstream; popculture