The pioneers of American Poetry of the 19th Century/Průkopníci americké poezie - Fojtová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním záměrem diplomové práce je představení Emily Dickinsonové a Walta Whitmana jako básníků, kteří se stali hlavními pilíři při budování tradiční americké poezie. Svou tvorbou vnesli do literatury novou vlnu poezie, která ovlinila celkový status tradiční americké kultury. Jejich tvorba měla efektivní dopad, který svou originálností způsoboval a později i udával směr ryze americké literatury. Diplomová práce se pokouší představit historické a literárně-filozofické pozadí doby, které mělo přirozeně vliv na tvorbu obou básníků. Dále se snaží o demonstraci jejich poetik a porovnává je vzhledem ke společným tématům, které se vyskytují v jejich tvorbě. V závěru diplomové práce jsou analyzovány podobné či rozdílné jevy v poezii obou básníků.
The pioneers of American Poetry of the 19th Century
Keywords: americká poezie; 19. století; puritanismus; romantismus; transcendentalismus; Emily Dickinson; Walt Whitman; analýza poezie; literární komparatistika; american poetry; 19th century; Puritanism; Romantism; Transcendentalism; Emily Dickinson; Walt Whitman; literary comparison; poetry analysis