Prevence vzniku nebezpečných situací při kontaktu dětí se psy - Náhlík, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Útoky psů na člověka jsou stále celosvětovým vážným problémem. Nejzávažnější následky po útoku psa utrpí zpravidla děti. Většina těchto útoků se odehraje za přítomnosti rodiče, ale ten jim nedokáže předejít a zabránit, neboť neumí správně vyhodnotit potenciálně nebezpečnou interakci mezi dítětem a psem. Cílem této studie bylo zaznamenat a vyhodnotit útoky psů vůči dětem v České republice, určit schopnost rodičů odhadnout nebezpečné interakce mezi dítětem a psem v několika běžných a přitom nebezpečných situacích a určit, zda rodiče některá plemena v těchto situacích považují za nebezpečnější oproti jiným. Rodiče byli tázáni, zda by uvítali preventivní výchovné programy, které by vzdělávaly je i děti o správných a bezpečných interakcích mezi člověkem a psem. Informace byly získány od rodičů dětí ve věku do 6 let pomocí online dotazníku. Studie se zúčastnilo 208 respondentů a získaná data byla vyhodnocena procedurou GLIMMIX v programu SAS, verze 9.3 a dále Chi kvadrát testem (Pearson's Chi-squared test) v programu "R". Zaznamenali jsme 19 útoků psů vůči dětem a děti útočícího psa vždy znaly. U 18 útoků byli rodiče fyzicky přítomni a dohlíželi na vzájemnou interakci dítěte a psa. Tři děti musely být po útoku psa ošetřeny lékařem a u jednoho se objevila posttraumatická stresová porucha - fobie ze psů. Většina dotazovaných by uvítala vzdělávací programy o správných interakcích mezi dítětem a psem, ve větší míře ti, kteří vlastnili psa (p < 0,05). Hodnocení rizika kousnutí se lišilo v závislosti na plemeni psa (p < 0,001) i situaci (p < 0,001). Výsledky naznačily, že labradorský retrívr byl v předložených situacích setrvale považován za nejméně nebezpečného (v 49 %), oproti Parson Russell teriérovi a americkému pitbulteriérovi, které považovalo za nebezpečné 63,2 %, resp. 65 % respondentů. Jako nejnebezpečnější hodnotili respondenti situaci, kdy dítě sahalo do misky, ze které jedl pes (77,9 %). Ostatní situace byly hodnoceny jako potenciálně nebezpečné v rozmezí 48,4 % - 56,5 %. Zdá se, že plemeno psa významně ovlivňuje rozhodování rodičů, zda danou situaci budou považovat za nebezpečnou či nikoliv. Naše výsledky naznačují, že populární rodinná plemena, jakým je labradorský retrívr, jsou při interakcích dítěte a psa podceňována a mělo by se s nimi zacházet s větší opatrností.
Prevention of children risk bahaviours in interactions with dogs
Keywords: pes; interakce mezi psem a dítětem; plemeno; posouzení nebezpečí; útoky psů; dog; dog-child interaction; breed; danger assessment; dog attack