Osoby bez přístřeší a návykové látky - Včeličková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce řeší problematiku osob bez přístřeší a roli návykových látek v jejich každodenním životě ve městě Písek. Cílem této práce je zjistit, co pro tyto osoby znamenají návykové látka, jak moc jsou pro ně důležité. Co všechno tito lidé jsou schopni udělat, aby danou návykovou látku získali, a co naopak dělají, aby tuto návykovou látku omezili. Dalším cílem je zjistit, jestli se informanti pokusili o určitý způsob léčení nebo zmírnění závislosti. Na problematiku osob bez přístřeší a návykových látek jsem se zaměřila v teoretické části. Danou problematiku jsem zpracovala pomocí kvalitativního výzkumu, kdy jsem použila metodu dotazování. Použitá technika byla pomocí polořízeného rozhovoru. Ptala jsem se klientů Kontaktního centra Arkády v Písku, kteří byli vybráni pracovnicí Arkády. Ona vytipovala klienty schopné a ochotné podstoupit rozhovor. K vyhodnocení rozhovoru byla použita metoda otevřeného kódování. Výzkumem jsem zjistila, že informanti pocházejí z rodin, kdy určité problémy nastaly od samého dětství. Všichni informanti už od pubertálního věku měli zkušenosti s návykovými látkami. Dále se přidaly neshody v rodině a problémy s prácí. To vše přispělo k situaci, že se tyto osoby ocitli na ulici. Díky neustálému koloběhu komplikovaných situací se stav informantů nezlepšoval, ale naopak užívali více návykových látek. Vytvořili si psychickou i fyzickou závislost, se kterou je těžké bojovat. Zjistila jsem, že pro informanty návykové látky znamenají něco, bez čeho si svůj život už nedokážou představit. I když někteří měli snahu se léčit, tak nikdy nedokázali návykové látky zcela odstranit ze svého života. Vypracovaná bakalářská práce a poznatky z ní mohou sloužit jako informační materiál pro zaměstnance Arkády v Písku. Na tuto problematiku není žádný návod nebo "lék", jak se osoby bez přístřeší, které jsou ještě závislé na návykových látkách, mohou vrátit zpět do běžného života a najít znovu své místo ve společnosti. Přesto doufám, že by tato práce mohla aspoň trochu pomoci k další spolupráci s klienty, kteří do centra Arkády přicházejí a mají snahu se svojí situací bojovat.
Homeless people and Psychoactive drugs
Keywords: Osoby bez přístřeší; bezdomovectví; návykové látky; závislost; drogy; příčiny; People without shelter; Homelessness; Psychoactive drugs; Addiction; Drugs; Causes