Československo a Maastrichtská smlouva - Čapková, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá postupnou proměnou Evropských společenství na Evropskou unii od osmdesátých let, která byla vytvořena na základě podpisu oficiálního dokumentu (Maastrichtské smlouvy) v nizozemském Maastrichtu v roce 1992. Tato smlouva zásadním způsobem přispěla k prohloubení evropské integrace, a znamenala také významnou událost pro státy někdejšího východního bloku, mezi ně patřila Československá republika. Text se zabývá rovněž vztahy mezi tehdejším Československem a Evropským společenstvím. Společensko-politické změny zahájené v listopadu 1989 znamenaly kromě jiného snahu o "návrat do Evropy". Tímto heslem byla vyjadřována určitá snaha zařadit se zpátky do geopolitického prostoru integrované Evropy.
Czechoslovakia and the Maastricht Treaty
Keywords: Evropská integrace; Maastrichtská smlouva; Evropská společenství; Evropská Unie; Československo; vstup do Evropské unie.; European integration; Maastricht Treaty; European Communities; European Union; Czechoslovakia; entry into the European Union.