Subjektivní vnímání péče poskytované porodní asistentkou z pohledu rodičky - Štruncová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce s názvem "Subjektivní vnímání péče poskytované porodní asistentkou z pohledu rodičky" pojednává o vnímání péče porodní asistentky, kterou poskytuje ženám na porodním sále. Práce je dělena na dvě části. V první části je teoreticky popsáno, kdo je porodní asistentka, její kompetence a činnost v prenatální péči, za porodu a v šestinedělí. Zaměřuje se i na úlohu partnera při porodu, okolnosti, které mají vliv na rodičky vnímání porodu a důležitost komunikace mezi rodiči a zdravotnickými pracovníky. Druhá část je výzkumné šetření, které se soustředí na vědomosti žen o profesi porodních asistentek, na jejich osobní zkušenosti, na představy o porodu a jejich naplnění a na přítomnost partnera u porodu. Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, jaká byla očekávání rodiček, se kterými přišly na porodní sál. Na základě tohoto cíle byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka: Jak vnímají rodičky péči porodní asistentky? Druhá výzkumná otázka: Jaké mají očekávání ženy, které přichází na porodní sál? K dosažení cíle bylo využito kvalitativní výzkumné šetření formou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen třinácti ženami po porodu na stanici šestinedělí v nemocnici Libereckého kraje v lednu 2017. Rozhovory byly se souhlasem respondentek nahrávány, přepsány analyzovány a následně roztříděny do dvou kategorií (Péče porodní asistentky a Porod), které byly rozděleny do podkategorií. Kategorie Péče porodní asistentky byla rozdělena do pěti podkategorií (Znalost rodiček o porodní asistentce, Očekávání rodiček, Vnímání péče porodní asistentky rodičkou, Vnímání osoby porodní asistentky, Péče porodní asistentky na stanici šestinedělí.). Druhá kategorie zahrnuje dvě podkategorie (Představa o porodu a její naplnění, Partner u porodu). Z výzkumného šetření vyplynulo, že většina žen na porodní sál přišla bez určitých představ, jak by jejich porod mohl vypadat. Rodičky, které mají nějaká očekávání, čerpají především z předporodních kurzů, knih, internetu a zkušeností svých známých. Jejich nejčastější očekávání je bolest avšak samy udávají, že i ta je překvapila svou silou. Pouze tři respondentky uvedly, že měly určitá očekávání, jak by jejich porod měl vypadat a z toho jedna respondentka přímo určila své požadavky o tom, jak by chtěla, aby její porod probíhal. Tato respondentka očekávala především přirozený porod bez zásahu a co nejdříve kontakt s novorozencem. Porodní asistentku vnímají rodičky především jako oporu, která je pro ně při porodu velmi důležitým elementem a na kterou se mohou obrátit o pomoc a pro radu. Tato bakalářská práce může být námětem ke zlepšení péče porodních asistentek o ženy na porodní sále. Může také sloužit jako informační materiál pro studentky porodní asistence či těhotné ženy.
Subjective perceptions of care provided by a midwife from the perspective of a laboring woman
Keywords: Porodní asistentka; vnímání péče; porod; doba porodní; tlumení bolesti; midwife; perceptions of care delivery; duration of labor; pain relief