Zhodnocení parametrů kvality a oživení povrchových vod na území zasaženém povrchovou těžbou hnědého uhlí - Vlášek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem mé bakalářské práce bylo zhodnocení parametrů kvality a oživení povrchových vod na území zasaženém povrchovou těžbou hnědého uhlí. Výzkum probíhal na Velké podkrušnohorské výsypce, a tocích neovlivněných výsypkou.. Na vybraných lokalitách byly měřeny hodnoty pH, vodivosti, alkality, nasycení kyslíkem, teplotu a odebíral vzorky makrozoobentosu. Vody na výsypce jsou charakteristické vysokými koncentracemi rozpuštěných látek a alkality. Druhová rozmanitost je těchto vodách nižší a je ovlivněna nejen chemickými ukazateli, ale také charakterem substrátu dna.
Evaluation of quality and the renewal of surface water in the area affected by surface coal mining.
Keywords: voda; makrozoobentos; výsypka; pH; vodivost; alkalita; těžba uhlí.; water; makrozoobenthos (macroinvertebrates); dump; pH; conductivity; alkalinity; coal mining.