Vyhodnocení produkčních vlastností plemene ovcí merinolandschaf - Králová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je vyhodnocení úrovně produkčních vlastností u stáda ovcí plemene merinolandschaf. Vyhodnocení vlivů vybraných faktorů na užitkové vlastnosti u daného stáda daného plemene. Diplomová práce se zejména zaměřuje na vliv věku bahnice, na vliv linie beranů, vliv četnosti narozených jehňat na produkční ukazatele. K vyhodnocení těchto vlastností bylo využito údajů získaných z kontroly užitkovosti a evidence z minulých let. Diplomová práce by měla objasnit některé přednosti v chovu, měla by poukázat na nedostatky a problémy, které se v chovu objevují a zároveň poskytnout řešení ke zlepšení situace ve vybraném chovu. V roce 2009 bylo procento oplodnění na nejnižší hodnotě 77,1%.Z kontroly užitkovosti od roku 2006 do roku 2012 můžeme sledovat, že procento plodnosti do roku 2010 stoupalo, díky získaným zkušenostem chovatele.Průměr intenzity z let 2006 - 2012 byl 120,9 %. Díky roku 2009 byl průměr počtu odchovaných jehňat z počtu všech bahnic nízký 107 %. Minimální počet odchovaných jehňat byl v roce 2009 a to 77,1 %, maximálního počtu bylo dosaženo v roce 2010 - 123,4 %. Hmotnostní průměr jehňat při narození u plemene merinolandschaf za sledované období byl 3,41 kg a ve 100 dnech věku 22,55 kg. Při porovnání plodnosti bahnic v závislosti na jejich věku byly zjištěny statisticky vysoce významné rozdíly na hladině p < 0,001 jen u ovcí 5 letých a 7 letých. Při vyhodnocení vlivu plodnosti bahnic v závislosti na linii berana byl zjištěn statisticky středně významný rozdíl na hladině 0,001 < p > 0,01 mezi linií MACEK a MESTEK a mezi linií MAGOR a MESTEK. Nejvyššího procenta ovcí s jedináčky bylo dosaženo roku 2010 a nejnižšího procenta roku 2009, naopak v roce 2009 bylo dosaženo nejvyššího procenta ovcí s dvojčaty a vícečetnými vrhy. Na základě výsledků lze konstatovat průměrnou úroveň chovu. O tomto faktu svědčí především dosažené ukazatelé reprodukce, které byly srovnány s celorepublikovými výsledky.
Evaluation of the breed of sheep production Merinolandschaf
Keywords: ovce; produkce; plodnost; merinolandschaf; sheep; production; fertility; Merinolandschaf