Arteterapie v Domově pro seniory Zahradní Město, Praha 10 - Šubrtová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2014)
Abstrakt Práce pojednává o arteterapii se seniory v pobytovém zařízení Domov pro seniory Zahradní Město, Praha 10. Hlavní důraz klade na psychické prožívání stáří a jeho možné ovlivnění arteterapií u klientů v daném zařízení. V teoretické části je přiblížena problematika stáří, péče o seniory a jejich aktivizaci obecně, dále se pak zaměřuje konkrétně na zařízení DSZM a arteterapii. Součástí jsou názorné ukázky výtvarného projevu seniorů. V praktické části jsou nastíněny cíle arteterapie v DSZM, ukázky používaných technik a metodik, dále jsou představeny práce čtyř klientů, kteří jsou součástí arteterapeutické skupiny. Zda dochází k pozitivnímu ovlivnění prožívání jejich vlastního stáří, dokladují jejich vlastní výpovědi.
Arteterapie in a Senior House in Zahradní Město, Prague 10
Keywords: arteterapie; aktivizace; klient; senioři; uživatelé služeb; výtvarný projev; art therapy; activation; clients; creative expression; seniors; service users