Potrava nedravých druhů ryb v nově napouštěné nádrži Chabařovice. - Zeman, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Hnědouhelný důl Chabařovice je stále v procesu postupného zatápění, jeho rozloha od roku 2001 vzrostla na 174 ha (2005) V počátcích napouštění nádrže Chabařovice došlo k nežádoucímu vniknutí kaprovitých ryb do nádrže, a tím k ohrožení vývoje kvality vody. Jednalo se zejména o tyto druhy ryb: cejna velkého, plotici obecnou a cejnka malého V roce 2003 došlo k dalšímu vniknutí nežádoucích druhů ryb do nádrže a to perlína pravděpodobně z malé sedimentační nádrže, slunky obecné z drobných nádrží v povodí a ježdíka obecného z propadliny Kateřina. Při vypouštění rybníka Zálužanský, který se nachází nad nádrží došlo k další kontaminaci ichtyofauny nádrže s vypouštěnou vodou. Z průzkumu ichtyofauny v červnu 2005 vyplývá, že se jednalo zejména o plotici a perlína. Z výsledků odlovu je zřejmé, že došlo k výtěru těchto ryb. Tyto ryby jsou nežádoucí protože se živí převážně zooplanktonem, který filtruje řasy a bakterie a tím působí proti eutrofizaci. V podstatě jde o to, potlačit výskyt nežádoucích druhů ryb, živících se převážně zooplanktonem a to působením dravců Ryby byly odchyceny během ichtiologického průzkumu v období června a září.V laboratoři byly jednotlivé složky potravy determinovány a vyhodnocen procentický podíl jednotlivých složek potravy.
Food of noncarnivor fish in newly filling dam Chabařovice
Keywords: Potravní analýza; procentické zastoupení potravních složek; frekvence výskytu kořisti; perlín ostrobřichý; plotice obecná; cejn velký; ježdík obecný.; Analysis of food; percentual substitution of food components; frequency of prey; rudd; roach; bream; ruffe.