Problematika seniorů z hlediska výchovy ke zdraví - Novák, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2011)
Každá věková skupina potřebuje dostatečný prostor, čas a možnosti pro svůj další rozvoj. V poslední době se dostává do popředí zájmu dříve opomíjená skupina obyvatel nad 65 let, která si pozornost rozhodně zaslouží. Někteří senioři mají o svém dalším životě po odchodu do penze značně zkreslené představy. Většina je toho názoru, že s přibývajícími léty už o sebe nemusejí tolik pečovat a věnovat čas svému tělu a zdraví. Více faktorů společně může být příčinou toho, že se přestávají věnovat pravidelnému pohybu a zhoršuje se i kvalita jejich výživy. Samozřejmě existují výjimky, kterých podle předpokladů bude přibývat. Vše souvisí s informovaností, zájmem, ekonomickými faktory, zvyky a individuální připraveností na stáří. Cílem práce bylo zjistit, zda senioři ve vybraných pobytových zařízeních (domov pro seniory) znají preventivní opatření, která snižují rizika vzniku vybraných geriatrických problémů. Ve vztahu k cíli práce byly stanoveny dvě hypotézy, které se zaměřily na vybrané aspekty zdravého životního stylu. H1: senioři ve vybraných zařízeních znají preventivní opatření vedoucí k eliminaci rizika úrazů.H2: senioři ve vybraných zařízeních znají zásady racionální výživy a dodržují nařízený stravovací režim. Výzkum byl realizován u vybraných 76 klientů 3 pobytových zařízení. Jako doplňková metoda byla použita sekundární analýza dat a rozhovor s řediteli těchto zařízení. Výsledky výzkumu potvrdily tvrzení v hypotéze 1. Prevence úrazů se jeví jako poměrně dobře zvládnutá a senioři si rizika plně uvědomují. V oblasti výživy se stanovená hypotéza nepotvrdila. Důvodem by mohly být zažité výživové rámce. V závěru autor doporučuje zvýšit podíl celoživotního vzdělávání zdravotnického i sociálního personálu v oblasti preventivních opatření, aby se informace a doporučení dostala do každodenní práce všech pracovníků v těchto zařízeních.
Senior Citizens and Health Education
Keywords: Senior Prevence úrazů Racionální výživa Domov pro seniory Výchova ke zdraví; Elderly Injury prevention Rational nutrition