Aplikace opioidů v posádkách rychlé záchranné pomoci - Matoušek, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce si kladla za cíl zmapovat aplikaci opioidů v posádkách rychlé záchranné pomoci. Pro dosažení tohoto cíle jsem si stanovil dvě výzkumné otázky. Výzkumná otázka č. 1 - Jsou pacienti informováni o aplikaci opioidů? Výzkumná otázka č. 2 - Zjišťují zdravotničtí záchranáři u pacientů účinky podaných opioidů? Na informace o podání jakéhokoli léku má pacient ze zákona, O péči a zdraví lidu, právo. Zpětné ověřování účinků podaných léků je důležité kvůli ověření efektivnosti podané dávky, a také kvůli nebezpečí vzniku nežádoucích účinků. Opioidní látky se odvozují od morphinu, tato látka pocházející ze šťávy máku setého byla používána už od pradávna pro navození euforických účinků a především, jako analgetikum. Důvodem užívání analgetik je bolest, proto zde uvádím co bolest je, jak se dělí, jakým způsobem je vedena, měřena a hlavně jak se tlumí. Opioidy jsou látky, které se používají na tlumení silných bolestí, na které neopioidní analgetika nestačí. Na těchto látkách může vzniknout závislost a mají velmi nebezpečné nežádoucí účinky, proto je nakládání s těmito látkami přísně kontrolováno zákony. Pro dosažení cíle byl proveden kvalitativní výzkum, sběr dat se uskutečnil sekundární analýzou dat, metodou dotazování a technikou rozhovoru. Z výsledků výzkumu, které byly získány pozorováním zdravotnických záchranářů a rozhovory s jejich pacienty, vyplývá, že je nutné pacienty informovat o tom, že jim je opioidní látka aplikována. Výjimkou jsou stavy, kdy pacient není schopen tyto informace vnímat a lze u něj souhlas s podáním léku předpokládat. Bylo pozorováno, že si zdravotničtí záchranáři zpětně ověřují účinky podaných léčiv a také zjištěno, že jsou záchranáři, kteří, v případě že je dávka neefektivní, nic dál nedělají.
The application of opioids in crews of medical rescue service
Keywords: Analgetika; Opioidy; Bolest; Morfin; Nežádoucí účinky; Poučení a souhlas nemocného; Analgetics; Opioids; Pain; Morphin; Side effects; Edification and patient consent