Dětství a mládí Karla VI. ze Schwarzenbergu - Horáková Auzká, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem předkládané bakalářské práce je popsat dětství a mládí Karla VI. ze Schwarzenbergu (1911?1986) podle toho, jak o něm vypovídají jeho osobní deníky, které si vedl od roku 1921. Aristokratická výchova v každé rodině měla po staletí zavedený určitý vzor a dbalo se při ní dodržování mnoha rodových tradic. Karel VI. však prožil své dětství v první polovině 20. století, kdy docházelo ke zásadním politickým změnám, které měly značný vliv na šlechtu a její postavení. Úkolem práce je sledovat, zda se tyto změny promítly také do výchovy mladého šlechtice a v jakém rozsahu se tak dělo. Při zpracování daného tématu byla použita metoda přímá a komparativní. Práce má biografický základ vytvořený analýzou pramene osobní povahy.
Childhood and teenage years of Karl the VI. of Schwarzenberg