Úloha vrozené a získané imunity v imunoterapii melanomu a pankreatického adenokarcinomu - Nedbalová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá úlohou vrozené a získané imunity v imunoterapii založené na kombinaci ligandů stimulujících fagocytózu, kotvených do membrány nádorových buněk, a směsi TLR agonistů. Tato terapie je cílená na aktivaci vrozené imunity a vede k mohutné intratumorální zánětlivé infiltraci jejíž součástí jsou např. neutrofily a NK buňky. Dalším úkolem této práce bylo vyhodnotit cytotoxické působení neutrofilů a NK buněk na nádorové buňky. Pro práci byly použity modely maligního melanomu a pankretického adenokarcinomu.
The role of innate and adaptive immunity in melanoma and pancreatic adenocarcinoma immunotherapy
Keywords: imunoterapie; melanom; pankreatický adenokarcinom; vrozená a získaná imunita; neutrofily; NK buňky; cytotoxicita; immunotherapy; melanoma; pancreatic adenocarcinoma; innate and adaptive immunity; neutrophils; NK cells; cytotoxicity