Mezinárodní obchod se strategicky významnými komoditami se zaměřením na ropu - Čiháková, Bohumila (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem mé diplomové práce s názvem "Mezinárodní obchod se strategicky významnými komoditami se zaměřením na ropu" bylo analyzovat současnou situaci v oblasti obchodu se strategicky významnými komoditami se zaměřením na ropu. Dílčím cílem bylo na základě této analýzy začlenit Českou republiku do mezinárodního obchodu s ropou, zjistit, jak ji obchodování s ropou ovlivňuje a nastínit perspektiva dalšího vývoje mezinárodního obchodu s ropou. Byla provedena analýza trhu s ropou, kde byli indentifikováni největší světový producenti ropy, exportéři a importéři. Dále byla zkoumána situace na trhu s ropou v České republice a rizika, která jsou s mezinárodním obchodem s komoditou spojena. Dále bylo zkoumáno korelační a regresní analýzou, zda má cena ropy vliv na HDP, saldo obchodní bilance a import do České republiky a nastíněna perspektiva dalšího vývoje mezinárodního obchodu s ropou.
International trade with strategically important commodities focused on crude oil
Keywords: Mezinárodní obchod; Ropa; Energie; Export; Import; International trade; Crude oil; Energy; Export; Import