Motivace a stimulace pracovníků v institucích nevýrobní sféry. - Masař, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této diplomové práce je poukázat na důležitost motivace a stimulace lidských zdrojů pro konečný úspěch organizace. Pro průzkum byly vybrány dvě instituce, které působí na trhu se službami, ale obě jsou zcela odlišné, hlavně z pohledu jejich financování. Lidé, kteří pracují ve službách, nevyrábějí žádné materiální zboží, ale prodávají své vlastní znalosti, zkušenosti a dovednosti. První vybranou organizací je škola a druhou je společnost poskytující pojištění. Celkem odpovídalo 43 respondentů, z toho 23 ve škole a 20 respondentů v pojišťovně. V první části této diplomové práce jsem shromáždil teoretické informace o motivaci a stimulaci lidských zdrojů. Další kapitola je zaměřena na charakteristiku a historii vybraných organizací. V kapitole metodika je popsán pracovní postup a dotazníková metoda, jež byla užita v této diplomové práci. Každá otázka byla vyhodnocena a zaznamenána do grafu. Pod každým grafem jsou popsány výsledky dané otázky a diskuze k výsledkům. Jako nejlepší motivace pracovníků se jeví výše jejich odměny za práci. Ta je nejvíce motivuje jak při jejich práci, tak i při jejich dalším vzdělávání. Lidé jsou jedinečným zdrojem pro každou organizaci, proto je jejich motivace při práci a při dalším vzdělávání tak důležitá. Pokud lidské zdroje nejsou vhodně motivovány, klesá výkonnost organizace a s tím i její konkurenční výhoda. Obě organizace mají ve svých motivačních a stimulačních programech rezervy, které by do budoucna měly odstranit a vytvořit přitažlivější motivační program pro pracovníky.
Motivation and stimulation of workers in nonproductive institutions.
Keywords: Motivace; stimulace; průzkum; dotazníková metoda; pracovní postup; lidské zdroje.; motivation; stimulation; survey; questionnare method; operating sequence; human source.