Benefity zdravého životního stylu jako nedílná součást prevence poruch plodnosti mužů a fertility žen - Šiklová, Helena (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problémy a charakteristikami poruch plodnosti. Zejména se věnuje psychickým faktorům, rizikovým faktorům ovlivňujícím negativně plodnost, příčinám poruch infertility a poruchám plodnosti mužů. Dále se zabývá možností pravděpodobnosti vzniku těchto poruch, a tak poukazuje na důležitost prevence už od raného věku. V neposlední řadě zmiňuje možnosti terapie, především jejího komplexního přístupu. Hlavním cílem bakalářské práce v praktické části je analýza možných příčin a možností terapie, a také prevence u jednotlivých párů s poruchami plodnosti. Je zde popsáno osm kazuistik párů. Právě u těchto párů byl aplikován devítiměsíční intervenční program v období květen 2012 až leden 2013. V rámci intervenčního programu byly využity metody řízeného rozhovoru (ŠVAŘÍLEK, ŠEĎOVÁ,2007,s.28), metoda pozorování a metody kineziologické dle profesora Lewita. Metody byly zvoleny jako adekvátní k počtu vyšetřovaných a k tomu, abych se dopracovala ke stanoveným cílům, a odpovídá kvalitativnímu přístupu (DISMAN, 2000,s 52. Využití těchto metod pozitivně ovlivnilo hodnotovou orientaci párů, jejich kvalitu života a měly velice příznivý vliv na jejich celkový zdravotní stav.
The Benefits of Healthy Lifestyle As an Integral Part of Male and Female Infertility Prevention.
Keywords: poruchy plodnosti mužů; infertilita; příčiny poruch plodnosti; rizikové faktory poruch plodnosti; neplodnost; male fertility disorders; infertility; fertility disorders causes; risk factors of fertility disorders; infertility