Kolektivní investování v ČR - Přibylová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá Kolektivním investováním v České republice. V teoretické části se řeší podstata kolektivního investování a jeho vývoj v rámci České republiky. Dále je zde uve-dena legislativa upravující kolektivní investování. Práce také popisuje subjekty kolektivního investování a typologii fondů. Praktická část se zabývá komparací podílových fondů, a to ak-ciových a dluhopisových. Zvolený časový rámec vybraných fondů je rok 2010 až 2015. Fondy se porovnávají podle kritérií, jakými jsou volatilita, výnosnost, celková nákladovost fondu, délka historie fondu a čisté obchodní jmění. Pro výpočty výnosnosti se vychází z měsíčních čistých hodnot aktiv jednotlivých fondů a k výpočtu volatility se používají měsíční výnosnos-ti. Z vybraných akciových fondů dopadl nejlépe fond Conseq Invest Akciový, který se držel u všech kritérií v popředí. Druhým nejlépe hodnoceným je fond AXA CEE Akciový. Za zmínku stojí i fond Sporotrend, který dopadl s nejhorším výsledkem. V tomto případě se jen utvrzuje myšlenka, že delší historie fondu nevypovídá o jeho budoucí výkonnosti. V souhrnném po-rovnání vybraných dluhopisových fondů nejlépe dopadl fond KB Dluhopisový nabízený IKS KB, a.s. Těsně za tímto fondem se umístil fond AXA CEE Dluhopisový. Na posledním místě je fond ČS korporátní dluhopisový nabízený Erste Asset Management GmbH, pobočkou Česká republika. Už předtím, než drobný investor začne investovat, by si měl urovnat pár cílů. Jedním z nich je, na co bude zvolené finanční prostředky potřebovat. Dále musí uvažovat o své toleranci k riziku. Investor by měl také správně rozložit své prostředky mezi aktiva. Do-poručuje se investovat do tří okruhů, a to do fondů peněžního, dluhopisového a akciového trhu.
Collective investment in the Czech Republic
Keywords: Kolektivní investování; Investiční společnost; Investiční fond; Podílový fond.; Collective Investment; Investment Company; Investment Fund and Mutual Fund.