Krizová připravenost vybrané zoologické zahrady - Kuchyňková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2019)
Úvod teoretické části je věnován analýze hrozeb, další část je věnována záchraně zvířat. V další části jsem se věnovala zoologickým zahradám a evakuaci zvířat. Poslední kapitola z teoretické části je věnovaná evakuaci vybraných druhů zvířat. Při výběru jednotlivých druhů zvířat jsem se zaměřila na druhy, které jsou nejvíce zastoupeny v Zoo Dvorec. Cílem mé diplomové práce bylo vytvořit analýzu připravenosti vybrané zoologické zahrady na vybrané krizové situace a dále identifikovat rizika evakuace zoologické zahrady. Abych mohla dosáhnout těchto cílů, stanovila jsem si výzkumné otázky. Jakým způsobem je zoologická zahrada připravena na vybrané krizové situace? Jaká jsou možná rizika spojená s evakuací vybraných druhů zvířat? Ve druhé části své diplomové práce jsem se zaměřila na samotný výzkum, který zahrnoval rozhovor s ředitelem Zoo Dvorec. Na základě rozhovoru a vlastního pozorování jsem zpracovala KARS metodu. KARS metoda mi identifikovala 6 rizik, které by mohly ohrozit fungování Zoo Dvorec. Mezi tyto rizika patří extrémní vítr, narušení dodávek plynu velkého rozsahu, narušení dodávek elektrické energie velkého rozsahu, sněhová kalamita a výskyt extrémně nízkých teplot. Na základě zjištěných rizik jsem vytvořila plán řešení MU pro Zoo Dvorec. V plánu řešení MU jsem se především zaměřila na dopady na fungování, plánovaná opatření, postupy a zodpovědné osoby. Tento plán bude samozřejmě poskytnut Zoo Dvorec.
Crisis readiness to selected of the zoo
Keywords: Zoologická zahrada; KARS metoda; Zoo Dvorec; extrémní vítr; narušení dodávek plynu; narušení dodávek elektrické energie; sněhová kalamita; extrémně nízké teploty; Zoo; KARS method; Dvorec Zoo; extreme wind; gas supply disruption; electricity supply disruption; snow calamity; extremely low temperatures