Charakteristika divadelního typu chlubivého vojína v Tragedia Policiana od Sebastiána Fernándeze - Nováková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Předmětem diplomové práce je analýza postav vystupujících v Tragedia Policiana, které nejlépe odpovídají specifickému divadelnímu typu chlubivého vojína. Nejprve je představen vývoj postavy chlubivého vojína od antického divadla až do 16.století, přičemž cílem je zdůraznit zejména jeho obecně aplikovatelné charakteristiky. Druhá část se pak zakládá na poznatcích vycházejících z části teoretické, vypracované na základě odborné literatury. Cílem je doložit představené rysy na konkrétních postavách, přičemž jsou sledovány nejen ty rysy, jimiž se postavy přibližují zmiňovanému typu, ale také ty, jimiž se odlišují.
Characteristics of the theatrical type of braggart soldier in Sebastián Fernándezes' Tragedia Policiana
Keywords: Sebastián Fernández; Tragedia Policiana; ciclo celestinesco; divadelní typ chlubivého vojína; Sebastián Fernández; Tragedia Policiana; ciclo celestinesco; theatrical type of braggart soldier