Možnosti fyzioterapie pro zlepšení posturální stability u seniorů - Novotný, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
V současné době dochází, vzhledem k nízké porodnosti a zvyšující se střední délce života, k postupnému stárnutí populace v České republice. Stárnutí s sebou přináší větší riziko zdravotních problémů, které významně ovlivňují kvalitu života. Jedním z nich je také instabilita s přítomností pádů, které jsou s přibývajícím věkem časté, a v konečném důsledku velmi závažné. Senioři s prokazatelnými symptomy svědčícími pro výrazně zhoršenou posturální stabilitu, by neměli brát tyto potíže na lehkou váhu, a měli by vyhledat odbornou pomoc. Jednou z možností prevence zhoršené posturální stability a následných pádů může být i fyzioterapie zaměřená na tuto problematiku. Cílem této práce je zmapovat možnosti fyzioterapie pro zlepšení posturální stability u seniorů, dále navrhnout cvičební jednotku zlepšující posturální stabilitu pro autoterapii. Práce obsahuje teoretickou část se získanými poznatky o stáří, stárnutí, posturální stabilitě a možnostech fyzioterapie, které ji pozitivně ovlivňují. V praktické části je vypracovaných šest kazuistik se seniory ve věku mezi 76 a 78 lety, které jsou složené ze vstupního a výstupního kineziologického testu. V těchto rozborech jsou zobrazeny i změny, které nastaly po cvičení mnou vytvořené cvičební jednotky a po stabilografickém tréninku. Věřím, že by tato práce mohla pomoci rozšířit povědomí o zhoršené posturální stabilitě u seniorů a možnostech jejího ovlivnění, a dále by mohla být využívána pro edukaci seniorů, jako terapeutická metodika pro veřejnost nebo pro domovy seniorů.
The possibilities of physiotherapy which improve the postural stability of seniors
Keywords: Fyzioterapie; senior; stáří; stárnutí; posturální stabilita; pád; cvičení; Physiotherapy; elderly person; old age; ageing; postural stability; fall; exercise