Monitoring vranky obecné (Cottus gobio) v horním toku Labe. - Gučík, Michal (Jihočeská univerzita, 2013)
Vranka obecná je poměrně běžným druhem našich pstruhových vod. Obývá zejména neznečištěné horské potoky a říčky. Je velmi náročná na kvalitu vody a množství rozpuštěného kyslíku, díky čemuž je považována za významný bioindikátor zdravého prostředí. Význam práce spočíval posouzení vlivu uměle vyvolané a přirozené povodně na populaci vranky obecné a v jejich vzájemném srovnání. V roce 2011 byly na horním toku Labe pořádány vodácké závody, díky kterým byla vytvořena umělá povodeň (odpuštění velkého množství vody z přehrady Labská během krátké doby.Před i po povodni byl proveden odlov elektrickým agregátem. Při prvním odlovu před povodní byly ryby značeny elastomerovými značkami podle jednotlivých lokalit různými barvami a poté byly vysazeny zpět do míst původního výskytu. Po povodni byly počítány označené ryby a byl zjišťován jejich posun tokem. Totéž proběhlo i v roce 2012, kdy korytem v námi sledovaném úseku prošla přirozená jarní povodeň, která měla charakter stoleté vody. Na základě této studie byl potvrzen předpoklad o ničivějších následcích uměle vyvolané povodně, při které dochází k mnohem rychlejšímu nárůstu i poklesu průtoku vody v korytě toku.
Monitoring of the bullhead (Cottus gobio) in the upper reaches of the river Elbe.
Keywords: umělá povodeň; přirozená povodeň; drift; značení ryb; elektrolov.; artificial flood; natural flood; drift; branding of fish; electric generator out fishing.