Zpracování vybraných částí techniky a metodiky paralelních oblouků formou DVD \\ - Pazdírková, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této diplomové práce je přiblížit lyžování jak psanou formou, tak i formou instruktážního videa, těm, kteří si ještě nenašli cestu k tomuto rozšířenému zimnímu sportu s dlouhou tradicí. Práce obsahuje stručný náhled do historie, seznámí nás s materiálovým vybavením a zásadami bezpečnosti. Začátečníky provede všeobecnou lyžařskou průpravou a připraví je tak na zvládnutí základních lyžařských dovedností. Pro pevnější osvojení a zábavu jsou přiloženy hry. Následují paralelní oblouky, které jsou nejprve vymezeny z hlediska techniky a biomechaniky. Spolu s oblouky jsou předloženy i nejčastější chyby a vybraná průpravná cvičení. DVD by mělo vnést nezkušeného lyžaře do světa tolik používaných a osvědčených paralelních oblouků.
Elaboration of selected parts of technique and methodology of parallel turns in DVD format
Keywords: Lyžování; lyže; technika sjíždění a zatáčení; metodika; paralelní oblouky; skiing; skis; dowhill and turn practise; methodology; parallel turns