Dcery své doby? Školské sestry sv. Františka, chudé školské sestry naší Paní a školské sestry de Notre Dame v českých zemích v letech 1851-1938 (1950) - Jakšičová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Disertační práce se zabývá dějinami tří ženských řeholních kongregací, které působí v českých zemích od 19. století pod názvem školské sestry. Široké a dosud nezpracované téma je uchopeno ve třech rovinách: kongregace jako církevní instituce, vnitřní život řeholních komunit a pedagogická činnost školských sester. Využity byly různé typy pramenů, převážně uložené v soukromých archivech kongregací, a různá metodologická východiska, která sjednocuje komparativní pohled na tři podobné instituty. Cílem bylo představit pedagogicky činnou řeholní kongregaci 19. století co možná nejkomplexněji jako dobový fenomén a badatelsky přispět v oblasti výzkumu českých církevních dějin a dějin školství.
Daughters of their ages? School Sisters of Saint Francis, Poor School Sisters of Our Lady and School Sisters de Notre Dame in Bohemian Lands in years 1851-1938 (1950)