Fyzioterapie v těhotenství se zaměřením na bolesti zad - Pavlíčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem fyzioterapie v těhotenství s podrobnějším zaměřením na bolesti zad. V bakalářské práci lze nalézt změny, které probíhají nebo mohou probíhat u těhotných žen. Jsou zde zahrnuty změny na metabolismu, změny na kůži, zažívacím traktu atp., ale především změny na pohybovém aparátu. Tyto změny jsou hlavním tématem této bakalářské práce, kde jsou rozebrány nejčastější změny na pohybovém aparátu a jejich vliv na celkovou posturu těhotné ženy, ale i na celé tělo jako takové, což bylo jedním z cílů mé bakalářské práce. V teoretické práci lze najít i některé fyzioterapeutické metody, které lze u těhotných využít. Každá z vybraných metod obsahuje stručnou charakteristiku. Dále v teoretické části lze nalézt pohybové aktivity, které každá pacientka může mimo fyzioterapeutického cvičení provádět ve svém volném čase. Tato část bakalářské práce je doplněna i o pohybové aktivity, které pro těhotné ženy vhodné nejsou a měla by se jim tedy ideálně žena vyhnout či případně je alespoň omezit na minimum. Ve výzkumné části se zabývám 4 pacientkami v rozmezí 2. -3. trimestru. Všechny zkoumané pacientky trpěly různě silnou bolestí zad, a to od lehké až po častou a silnější bolest především v bederní krajině. Bolesti krční páteře se ani u jedné z pacientek nevyskytly. Mimo jiné se u pacientek často objevovaly bolesti nohou případně hlezenních kloubů.
Physiotherapy in pregnancy with a focus on a back pain
Keywords: těhotenství; fyzioterapie v těhotenství; bolesti zad; vliv těhotenství na ženu; pohybové aktivity v těhotenství; Pregnancy; Physiotherapy in pregnancy; Back pain; Pregnancy changes in organism; Moving activation in pregnancy