Motivace a stimulace v řízení - Šlapáková, Milena (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé bakalářské práce na téma motivace a stimulace v řízení bylo popsat a zhodnotit stávající situaci v oblasti motivace a stimulace pracovníků ve vybrané organizaci a zkoumat faktory, které by mohly mít vliv na jejich pracovní výkon a spokojenost v zaměstnání. Podle zjištěných informací pak navrhnout firmě taková doporučení pro tvorbu motivačního plánu, která by mohla přispět k větší motivovanosti zaměstnanců, případně odstranit odhalené nedostatky. Pro získání potřebných dat jsem použila dotazníkovou metodu, řízené rozhovory se zaměstnanci dané firmy a pozorování. Mimo jiné jsem se při šetření blíže zabývala problematikou odměňování, hodnocení pracovníků a motivací zaměstnanců ze strany nadřízených pracovníků a zjistila jsem následující skutečnosti. V oblasti hmotného odměňování nebyl zjištěn výrazný problém, většina zaměstnanců je se systémem odměňování spokojená a považuje ho za spravedlivý. Stejně tak lze hodnotit motivaci ze strany vedoucího pracovníka. Zaměstnanci se cítí být svým nadřízeným motivováni. Výrazný nedostatek se ovšem projevil v oblasti hodnocení pracovníků a v poskytování zpětné vazby. Zaměstnanci jsou za svou práci hodnoceni pouze zřídka, navíc většinou formou kritiky. V tomto směru jsem tedy firmě doporučila zajistit spravedlivé hodnocení pracovníků a poskytovat jim neustálou zpětnou vazbu na jejich výkony. Věřím, že návrhy k vytvoření motivačního programu firmy, budou pro firmu i pro její zaměstnance přínosem.
motivation and stimulation in the area of management
Keywords: motivace; stimulace; odměňování zaměstnanců; hodnocení zaměstnanců; motivation; stimulation; rewarding of employees; assessment of employees