Fairtradové kakaové boby, kakao a čokoláda na českém trhu - Matiko, Oleksandr (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem bakalářské práce je zmapování situace na českém trhu s fairtradovými výrobky z kakaa a čokolády, a přiblížit, jak funguje fair trade pro pěstitele a obchodníky. V rámci konceptu fair trade je popsán certifikační systém Fairtrade, jenž uděluje ochrannou známku Fairtrade?. V návaznosti na certifikační proces jsou vymezeny příslušné produkční standardy pro pěstitele a obchodníky s kakaovými boby. Práce se také zabývá dodavatelskými a zpracovatelskými aktivitami na území České republiky. Na základní charakteristiku navazují analytická šetření, zaměřená na nabídku konkrétních produktů v maloobchodních jednotkách, a spotřebitelské chování při nákupu fairtradových výrobků z kakaa a čokolády.
Fair trade cocoa beans, cocoa and chocolate on the Czech market
Keywords: fair trade; kakao; čokoláda; certifikační systém; standardy; výrobek; propagace; trh; Česká republika; fair trade; cocoa; chocolate; certification system; standards; product; promotion; market; the Czech Republic