Komunitní práce jako metoda sociální práce v paliativní péči - Snášelová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem bakalářské práce jsou úkoly sociálních pracovníků v paliativní péči. Práce se zaměřuje na činnost sociálních pracovníků s veřejností. V první části práce je vysvětlen pojem paliativní péče. Blíže je popsána činnost paliativního týmu Zemské nemocnice Gmünd a Sdružení dobrovolníků hospicové péče. Důraz je kladen na komunitní práci jako na metodu sociální práce. V práci jsou definovány pojmy komunita a komunitní práce. Poslední kapitola obsahuje charakteristiku regionu Gmünd a České Velenice a je představen projekt healthacross a možnosti přeshraniční spolupráce. Sociologická sonda zkoumá informovanost obyvatel města Gmünd o paliativní péči poskytované v Zemské nemocnici. Výsledky sondy jsou v závěru práce demonstrovány grafy a tabulkami.
Community work as a method of social work in palliative care
Keywords: paliativní a hospicová péče; umírání; dobrovolnická činnost; pastorační činnost; přeshraniční spolupráce; sociální práce v paliativní péči; komunita; komunitní práce; nemocnice; palliative and hospice care; dying; volunteer work; pastoral work; cross-border cooperation; social work in palliative care; community; community work; hospital