Vyživovací povinnost mezi manžely, rozvedenými manžely a nesezdanými páry - Štěpánková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá rozborem problematiky právní úpravy vyživovací povinnosti mezi manžely, rozvedenými manžely a nesezdanými páry v České republice. Je zde provedena analýza vývoje společenské a zejména právní úpravy těchto vztahů s odkazem na základní práva a povinnosti párů. Analýza umožňuje náhled na problema-tiku rozvodu manželů a rozchodu párů. Poskytuje obecný pohled na vyživovací povin-nost s odkazem na současnou právní úpravu a na nový občanský zákoník platný od 1. 1. 2014, kde jsou porovnány změny těchto právních úprav. V oblasti plnění výživného je sledováno, zda zákonné úpravy přinesly do právní praxe pozitivní změny v oblasti vy-mahatelnosti práva tj. zodpovědného - pravidelného plnění vyživovací povinnosti jed-ním z rodičů. Práce slouží jako pomůcka pro aktuální orientaci jednoho z rodičů v oblasti právní úpravy vyživovací povinnosti.
The maintenance obligation between spouses, divorced spouses and unmarried couples