Úloha radiologického asistenta při nevaskulárních intervenčních výkonech a jejich četnost na Klinice zobrazovacích metod ve Fakultní nemocnici v Motole v letech 2008 - 2013. - Borovcová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se věnuje nevaskulárním intervenčním výkonům, které se provádějí na Klinice zobrazovacích metod ve Fakultní nemocnici v Motole. Oblast zájmu byla upřena na dospělou část této kliniky. Byly stručně popsány nejčastěji prováděné výkony a u každého z těchto vyšetření byla popsána úloha radiologického asistenta (příprava pacienta, příprava sterilního stolku a instrumentária) a jeho provedení. Další část práce se věnuje statistické analýze četnosti jednotlivých nejčastěji prováděných výkonů. Statistické zobrazení bylo provedeno pomocí tabulek, ale také grafů. Výkony jsou rozděleny dle zobrazovacích modalit, kde byly prováděny. Toto členění bylo ponecháno i pro statistickou část. Časový úsek, který byl v této práci sledován činí 6 let, od roku 2008 do 2013. Získaná data poukazují na jednotlivou četnost vyšetření a zaujímají i celkový pohled v dané problematice.
Radiographer role in non-vascular intervention procedures and their frequency at Imaging clinic of Faculty Hospital Motol in years 2008 - 2013.
Keywords: radiologický asistent; nevaskulární intervenční výkon; výpočetní tomografie; ultrazvuk; skiaskopie; angiografické pracoviště; Klinika zobrazovacích metod ve Fakultní nemocnici v Motole; radiographer; non-vascular intervention procedure; computed tomography; ultrasound; fluoroscopy; angiography; Imaging clinic at Faculty Hospital Motol