Památky mariánského kultu v Plzni (od středověku do baroka) - Chalupová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce zkoumá mariánské památky v Plzni, jejich výskyt, ikonografii a příčiny vzniku jednotlivých typů. Úvodní kapitola shrnuje život Panny Marie. Následující kapitoly se zabývají historií města a církevních řádů působících ve městě. Hlavní částí práce je katalog památek s jejich stručnou historií a popisem. V závěru práce jsou předchozí poznatky shrnuty a zhodnoceny.
Monuments of marian cult in Pilsen (from the Middle Ages to the Baroque)
Keywords: Panna Marie; mariánský kult; mariánská ikonografie; Plzeň; Virgin Mary; the Marian cult; Marian iconography; Pilsen