Etická vhodnost a správnost projektu Adopce na dálku - Duba, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá projektem Adopce na dálku v Indii a hodnocení vhodností a správností z etického hlediska. První část představuje současnou Indii z politického, kulturního a náboženského pojetí. Druhá část se zaměřuje na prezentaci projektu Adopce na dálku, posuzuje vhodnost a účelnost jednotlivých části projektu. Třetí část se věnuje vymezení pojmů vhodnost a správnost a popisem katolického hlediska, ve kterém nachází ospravedlnění projektu na etické bázi. Toto ospravedlnění je dále rozvíjeno popisem Caritas ve trojí služběcírkve. Následuje začlenění člověka do sociálního učení církve a situační etika. Poté se práce věnuje pojmům subsidiarita, solidarita a univerzalita ve vztahu k charitativní práci. Poslední část je praktickým exkurzem do života komunitního centra v indickém městě Moobidri, kde proběhla autorova osobní vizitace.
The Ethical Suitability and Rightness of the Project of Remole Adoption.
Keywords: Adopce na dálku; Indie; kastovní systém; rozvojové projekty; vhodnost a správnost; Caritas; Diakonie; Subsidiarita; Solidarita; Univerzalita; Adopce na dálku; India; caste system; development projects; suitability and correctness; Caritas; subsidiarity; solidarity; universality