Gentrifikace vnitřního města Českého Krumlova - Prokůpková, Petra (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce identifikuje a analyzuje eventuelní projevy gentrifikace v oblasti Vnitřního města Českého Krumlova. Teoretická část popisuje různé přístupy a vysvětlení v oblasti gentrifikace. Analytická část je odvozena z několika různých, ale překrývajících se přístupů: gentrifikace jako třídní kolonizace, gentrifikace jako kapitálová investice, gentrifikace a sociální odloučení. Nezbytným předpokladem pro potvrzení průběhu gentrifikace ve zkoumané oblasti byla analýza teorie rent-gap. Dalším hlavním identifikátorem bylo vysídlení původních obyvatel ze zkoumané oblasti.
Gentrification of the inner city of Český Krumlov
Keywords: gentrifikace; rent-gap; vnitřní město; Český Krumlov; revitalizace; dělnická třída; nová střední třída; Gentrification; rent-gap; inner city; Český Krumlov; revitalization; working class; new middle class