Kvalita života jako nástroj k hodnocení výsledků balneoterapie u pacientů s Bechtěrevovou chorobou v Bertiných lázních v Třeboni - Zeman, Marek (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce zkoumá kvalitu života u pacientů s Bechtěrevovou chorobou (ankylozující spondylitidou), kteří se účastnili komplexní lázeňské léčby v Bertiných lázních v Třeboni, v trvání čtyř týdnů, a to v období od 1.1. do 31.7.2006. Hypotéza vyjadřuje názor, že kvalita života bude u těchto pacientů po šesti měsících od skončení balneoterapie vyšší než před jejím začátkem. Pro potvrzení či vyvrácení hypotézy byla použita kvantitativní metoda dotazování, a sice upravený dotazník pro zjišťování kvality života metodou SEIQoL (program hodnocení individuálně chápané kvality života). Tento koncept umožnuje respondentům uvést pět nejdůležitějších oblasti života (životních cílů), společně s procentuelní mírou spokojenosti a důležitosti, kterou jim přisuzují. Index kvality života byl zjištěn u respondentů před balneací v průměrné výši 60,4 %, po balneaci v průměrné výši 62,7 %. Respondenti tedy mají po šesti měsících od skončení léčby kvalitu života vyšší. Dále byly zmíněny a diskutovány rozdíly ve vnímání kvality života u různých věkových skupin a u pohlaví. Také bylo zkoumáno pořadí nejčastěji uváděných životních cílů, doplňkově pak byla provedena analýza životního cíle ''zdraví''. Tato diplomová práce může být využita v osvětové činnosti a pro zlepšení informovanosti v dané problematice. Hlavně ale může být brána za možná trochu kontroverzní příspěvek do diskuse o používání nejrůznějších výzkumných konceptů pro hodnocení kvality života jako takové.
Quality of Life as instrument of Balneotherapy effects evaluation made by patients suffering from Bechtěrev disease in Berta Health Spa in Třeboň
Keywords: kvalita života; balneoterapie; Bechtěrevova choroba; koncept SEIQoL; životní cíl (cue); Bertiny lázně v Třeboni; respondenti; quality of life; balneotherapy; Ankylosing spondylitis; SEIQoL concept; aim of life (cue); Berta Health Spa in Třeboň