Rozbor současného stavu chladnokrevných koní vhodných pro lesní hospodářství - Taušek, Václav (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce bylo vyhodnotit početní stav chladnokrevných koní vhodných pro lesní hospodářství chovaných na území České republiky (ČR), konkrétně koní plemen českomoravský belgický kůň, slezský norický kůň a norický kůň. Rozbor současného stavu byl proveden na základě analýzy dat ze seznamů hřebců a plemenné knihy online chladnokrevných plemen chovaných v ČR od roku 1995 do roku 2017. Bylo zjištěno, že populace koní norických a českomoravských belgických v České republice pomalu klesá, jediná populace slezských noriků si udržuje mírně stoupající tendenci. Analýza příslušnosti hřebců k jednotlivým liniím ukázala rozdíly v četnosti jednotlivých linií. Pro udržení stavu koní využitelných pro lesní práce bylo doporučeno věnovat pozornost zajištění pracovních příležitostí, patřičnému ohodnocení práce, ekonomické výnosnosti chovu, vzdělávání kočích a péči chovatelské organizace o výkonnostní a charakterové vlastnosti koní.
Analysis of the current state of cold-blooded horses suitable for forestry
Keywords: chladnokrevný kůň; norik; slezský norik; českomoravský belgický kůň; lesní hospodářství; cold-blooded horse; noriker; silesian noriker; czech-moravian belgian horse; forestry