GEOGRAFICKÝ VÝZKUM PERIFERNÍHO REGIONU VOLARY SE ZAMĚŘENÍM NA SOCIÁLNÍ KAPITÁL - Aufrechtová, Dita (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá výzkumem periferního regionu Volary se zaměřením na sociální kapitál. Region Volary je území správního obvodu pověřeného obecního úřadu Volary, nacházející se v jihozápadních Čechách na území CHKO a NP Šumava. Jedná se o obce Volary, Lenora, Zbytiny, Stožec, Želnava, Křišťanov a Nová Pec. Práce je složena ze dvou částí. Teoretická část se v jednotlivých kapitolách zabývá stručným přehledem problematiky regionalizace prostoru a sociálním kapitálem a také základní geografickou charakteristikou sledovaného území. Praktická část diplomové práce je zaměřena na konkrétní výzkum, který byl uskutečněn na základě analýzy sekundárních dat a dotazníkového šetření. Získaná data jsou zpracována a prezentována ve formě tabulek a grafů s následným zhodnocením a srovnáním výsledků s již uskutečněnými obdobnými výzkumy.
Geographical research Volary peripheral region with a focus on social capital
Keywords: periferie; sociální kapitál; geografický výzkum; dotazníkové šetření; SO POÚ Volary; volební účast; důvěra; Peripherals; social capital; Geographic research; survey; SO POÚ Volary; turnout; trust