Analýza mzdového účetnictví a systému odměňování zaměstnanců ve vybraném podniku - Juráňová, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem bakalářské práce "Analýza mzdového účetnictví a systému odměňování zaměstnanců ve vybraném podniku" jsou náklady vynaložené na mzdy ve společnosti P & l, spol. s r. o., která se zaměřuje na prodej a servis zemědělské techniky v České republice a na Slovensku. Cílem práce je zhodnotit současný stav mzdových nákladů a vypracovat návrhy na zlepšení prostřednictvím optimalizace. Analýza mezd porovnává průměrné náklady společnosti a jejich zaměstnanců, dále zkoumá konkrétní složky vstupující do mezd pracovníků této společnosti. Data jsou čerpána ze souhrnných mzdových výkazů. Na základě této analýzy byl zjištěn nedostatek v podobě inflačního příplatek, který byl zaveden jako reakce na nelehkou ekonomickou situaci země. Byl zaveden plošně, nenese tedy žádný motivační prvek. Na základě toho je formulován návrh řešení v podobě benefitní cafeterie ve stejné částce jako je již zavedený příplatek. Implikací tohoto systému dojde ke zlepšení současné situace díky efektivnějšímu řízení mzdových nákladů.
Analysis of payroll accounting and employee remuneration system in a selected company
Keywords: lidské zdroje; odměňování; mzdové náklady; zaměstnavatel; zaměstnanec; human resources; remuneration; labour costs; employer; employee