Připravenost Policie ČR jako základní složky integrovaného záchranného systému k řešení mimořádných událostí - Melichar, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce analyzuje současný stav Policie České republiky jako základní složky integrovaného záchranného systému, zejména pak na úrovni jeho výkonných útvarů s územní působností, které se s řešením mimořádných událostí setkávají nejčastěji. Dále poukazuje na oblasti, v nichž by v tomto směru měla policie zlepšit připravenost ke zvládání mimořádných událostí a navrhnout řešení, jak toho dosáhnout. Je zde popsán současný stav policie zejména v oblasti školství, legislativy, dostupnosti informací, materiálního zabezpečení a spolupráce s dalšími subjekty ve vztahu k řešení mimořádných událostí. Za pomoci dotazníkového průzkumu a doplňujících rozhovorů v rámci Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje je zjišťován současný stav připravenosti a především informovanosti policistů o dané problematice. Výsledky jsou pak porovnávány se žádoucím stavem, s legislativní úpravou dané oblasti a s výsledky jiných průzkumů. Získané údaje potvrzují hypotézu v tom smyslu, že v připravenosti policie jako základní složky integrovaného záchranného systému k řešení mimořádných událostí existují značné rezervy, zejména v informovanosti policistů. Na základě získaných informací je navržen postup ke zlepšení situace spočívající v návrhu proškolovacích modulů pro policisty ve výkonu i pro policisty zařazené na různých úrovních velení, v návrhu přehledného zveřejňovaní potřebných a snadno dostupných informací a v návrhu tvorby metodických pomůcek zejména pro policisty v přímém výkonu služby.
Preparedness of the Czech Republic Police as a Fundamental Element of the Integrated Rescue System for Solving Emergency Situations
Keywords: Integrovaný záchranný systém; mimořádné události; krizové řízení; připravenost Policie ČR; informovanost policistů; Integrated Rescue System; emergency events; crisis management; preparedness of the Czech Republic Police; policemen{\crq}s awareness